Bestel de SOA-test die bij je past
Chlamydia, Gonorroe, Trichomonas
SOA-test
voor vrouwen en mannen
SOA-TEST THUIS
Weet snel en met de hoogst mogelijke betrouwbaarheid of je een SOA hebt met een laboratorium SOA-test voor thuis.
Lees meer over:
- Wat is een SOA-test voor thuis?
- Waarom een SOA-test doen?
- Waarom een SOA-test thuis doen?
- Wat is de incubatietijd van SOA’s?
- Hoe werkt een SOA-thuistest?
- Is een SOA-test voor thuis betrouwbaar?
- Bestel anoniem een SOA-test voor thuis online
Wat is een SOA-test voor thuis?
Een SOA-thuistest is een SOA-test waarbij je zelf een klein beetje van de slijmvliezen afneemt of urine opvangt en daarna dit lichaamsmateriaal opstuurt naar een betrouwbaar laboratorium voor onderzoek.
In het laboratorium beoordeelt een BIG geregistreerde arts de resultaten. Dit is dezelfde methode als een SOA-test die je doet via de huisarts of GGD, maar dan zonder deze tussenpersonen.
Waarom een SOA-test doen?
De meest voorkomende redenen om een SOA-test te doen zijn:
- Je hebt onveilige seks gehad
- Je wilt in een nieuwe relatie zonder condoom vrijen
- Je hebt met condoom gevreeën, maar weet niet zeker of dat veilig genoeg geweest is.
- Je hebt een waarschuwing gehad van een mogelijke besmetting van een (ex-)partner
Een SOA kan verschillende symptomen hebben. Als je de volgende klachten hebt is het verstandig je tijdig te testen:
- Jeuk, irritatie of roodheid rondom de geslachtsdelen
- Een branderig gevoel of pijn bij het plassen
- Abnormale vaginale afscheiding, uit de plasbuis of bij de ontlasting
- Abnormaal bloedverlies bij de afscheiding of tijdens het vrijen
- Blaasjes, wratjes, zweertjes en dergelijke rondom de geslachtsdelen
Let op: Je kunt ook een SOA hebben zonder dat je last hebt van klachten. Je kunt daarom ook regelmatig een SOA-test doen om uit te sluiten of je besmet bent. Als je te lang rond loopt met een seksueel overdraagbare aandoening kun je o.a. onvruchtbaar worden en onbedoeld anderen besmetten.
Waarom een SOA-test thuis doen?
Wil je of kan je niet naar je huisarts of een GGD gaan? Dan is een SOA-thuistest een goed alternatief.
Een SOA-test laten doen is belangrijk, maar ook een privé kwestie. Als je niet naar een tussenpersoon durft te gaan, dan biedt een online leverancier van laboratorium thuistesten de oplossing.
De uitslag vraag je anoniem online op via een code op een moment dat het jou uitkomt.
Ook de kosten vallen vaak voordeliger uit dan wanneer je naar de huisarts gaat. Het consult van de huisarts is gratis, maar de SOA-test zelf niet. De daadwerkelijke kosten verschillen per laboratorium. Daarbij kan het voorkomen dat het laboratorium extra administratiekosten rekent en afnamekosten voor bijvoorbeeld bloedprikken. Hierdoor kan een SOA-test via de huisarts toch nog aardig in de kosten lopen.
Het hangt er daarbij ook nog af wat je zorgverzekering vergoedt. Een SOA-test via de huisarts gaat vrijwel altijd van je eigen risico af.
De GGD is ook een bekend punt waar je je op een SOA kunt laten testen. Dit was vroeger voor iedereen gratis, maar nu niet meer. Alleen als je tot een zogenaamde risicogroep hoort krijg je de test volledig vergoed. Hoor je hier niet bij dan kun je vaak een betaalde (maar niet per se goedkope) test laten doen door de GGD of je wordt doorverwezen naar de huisarts.
Andere redenen om thuis een SOA-test te doen zijn:
- Geen wachttijd voor het maken van een afspraak
- Geen mogelijke gênante situaties in de wachtkamer
- Geen vrije dag hoeven te regelen
- Volledig anoniem Een fictieve naam en nieuw e-mailadres worden ook geaccepteerd.
Incubatietijd van een SOA
Met de incubatietijd van een SOA wordt bedoeld de tijd die zit tussen de besmetting en het betrouwbaar kunnen testen.
De incubatietijd verschilt per SOA. Voor de meest voorkomende SOA’s is dit gemiddeld:
Herpes | 4 dagen |
Chlamydia | 10 dagen |
Gonorroe | 10 dagen |
Trichomonas | 21 dagen |
Syfilis | 28 dagen |
HIV | 90 dagen |
HPV (baarmoederhalskanker) | 3 maanden tot meerdere jaren |
Als je jezelf betrouwbaar wilt testen op een SOA dan is het van belang de incubatietijd van de vermoedelijke SOA eerst af te wachten.
Hoe werkt een SOA-thuistest?
Een SOA-thuistest kan eenvoudig en anoniem online besteld worden. Als je bestelt voor 22:30 uur dan wordt je bestelling dezelfde werkdag nog verzonden. Je ontvangt meestal de volgende werkdag al een blanco envelop op het door jou opgegeven adres. Hierop zijn geen aanwijzingen te vinden over de inhoud ervan. Je wordt per e-mail op de hoogte gehouden van de bestelling.
In de verpakking zit de afnameset voor het lichaamsmateriaal en een duidelijke handleiding.
Voor mannen gaat de afname vaak om urine en bij vrouwen om urine en een vaginale swab (uitstrijkje). Een uitstrijkje van de keel of de anus is ook mogelijk indien van toepassing.
Bij een uitstrijkje neem je via het meegeleverde wattenstaafje ongeveer 15 tot 30 seconden materiaal af. Dit stop je daarna direct in het transportbuisje.
Stuur het afgenomen lichaamsmateriaal terug in het bijgeleverde retourdoosje. Deze kan gewoon door de brievenbus en een postzegel is niet nodig.
Het laboratorium verwerkt binnen 3 werkdagen de test. Houd ook rekening met ongeveer één a twee dagen verwerking door de post. Via meegeleverde unieke code en webadres kun je de uitslag binnen 7 dagen online opvragen wanneer het jou uitkomt.
Als je de incubatietijd in acht hebt genomen en de uitslag is negatief dan is de kans zeer groot dat je geen seksueel overdraagbare aandoening hebt. Vrij natuurlijk nog steeds veilig om dit zo te houden.
Als de uitslag positief is, dan betekent dit dat je hoogstwaarschijnlijk wel een SOA hebt. Ga dan naar de huisarts voor een behandeling. Je krijgt bij ons ook de waarden van de test om te overhandigen aan de huisarts. Hierdoor voorkom je dat je nogmaals getest moet worden.
Is een SOA-test voor thuis betrouwbaar?
Een SOA-test die via een laboratorium wordt uitgevoerd is zeer betrouwbaar. Een thuistest die direct de uitslag laat zien niet. Er zijn goedkope online SOA-testen verkrijgbaar die door de autoriteiten als onbetrouwbaar worden gezien. Ook de zelftesten bij de drogist wordt afgeraden vanwege de lage betrouwbaarheid.
Deze SOA-testen voor thuis werken met zelfafname, maar het onderzoek wordt gedaan door een geaccrediteerd laboratorium. Dit is dezelfde methode die gebruikt wordt door huisartsen, de GGD en ziekenhuizen. Hierdoor kan een SOA-test thuis gedaan worden, maar wel met de hoogst mogelijke betrouwbaarheid.
In het laboratorium wordt het DNA van micro-organismen die een SOA veroorzaken aangetoond. Deze PCR gebaseerde testen zijn zeer gevoelig. Dit wordt ook wel de sensitiviteit van de test genoemd. Een hoge sensitiviteit betekent dat de SOA aangetoond kan worden, ook al zijn er maar weinig bacteriën aanwezig.
Een SOA-test, bijvoorbeeld op Chlamydia, noemen we specifiek als deze alleen positief is als het echt Chlamydia is. De uitslag is negatief als de bacterie echt afwezig is of als het om DNA van een andere bacterie gaat, zoals Gonorroe.
In de wetenschap wordt een sensitiviteit en specificiteit van 95% als heel hoog gezien. De SOA-testen die via thuistesten.com aangeboden worden scoren hierop gemiddeld hoger dan 99% tot zelfs 99,99%.
Omdat er een heel klein risico is dat je onterecht negatief getest wordt raden we aan dat je jezelf met regelmaat laat testen en om veilig te vrijen.
Als je in een uitzonderlijk geval onterecht positief getest wordt en je ondergaat een behandeling, dan heeft dit vrijwel geen bijwerkingen voor je gezondheid.
Bestel anoniem een SOA-test voor thuis online
Een SOA-test met thuisafname voor het laboratorium bestel je via deze webshop. Kies hiervoor het product die past bij jouw situatie.
De SOA-test standaard is de test die standaard wordt uitgevoerd door de GGD en de huisarts en bevat testen op Chlamydia, Gonorroe en Trichomonas. Deze testen zijn zowel voor mannen als voor vrouwen.
De thuistest op baarmoederhalskanker is de HPV thuistest (alleen voor vrouwen).
Twijfel je over welke test je nodig hebt of wil je medisch advies? Bel dan met de deskundigen van de AIDS SOA infolijn op 0900 – 204 20 40.
Vragen over je bestelling kun je aan onze klantenservice stellen.